maanantai 24. toukokuuta 2021

Melanooma

 


Melanooma eli ihosyöpä

Melanooma on melanosyyteistä eli melaniinia muodostavista soluista lähtöisin oleva syöpä. Melanoomaa voi esiintyä myös korvissa tai silmissä, mutta pääsääntöisesti iholla. Miehillä melanoomaa on yleensä vartalolla, ja naisilla käsivarsissa sekä säärissä. Suomessa melanoomaan sairastuu vuodessa noin 1400 ihmistä. Se on ihosyöpätyypeistä vaarallisin etäpesäkkeiden leviämisen takia.


Riskitekijät:

1. Ihon jatkuva palaminen nuorena tai runsas solariumin käyttö.

2. Auringon UV-säteily

3. Vaalea iho, joka on herkkä palamiselle                                                            

4. Suvussa ollut melanooma (perinnöllisyys)

5. Ihon runsas luomien määrä






Melanooman oireet:

1. Ihon pigmentinmuutos tai luomi

2. Luomen värin, muodon tai reunojen muodonmuutos

3. Luomen sinisyys, punaisuus tai musta sävy

4. Verenvuodot




Sairauden toteaminen:

Ihosyövän pystyy tunnistamaan helposti ihon pigmentin muutoksista, ja muista ulkoisista tekijöistä. Lääkäri voi tarvittaessa ottaa dermatoskopiatutkimuksen esimerkiksi luomesta. Otetusta koepalasta saadaan lopullinen varmuus diagnoosille.


Lyhyt video melanoomasta:

https://www.youtube.com/watch?v=gV2ASIPm4W8

Melanoomaan sairastuneen kokemus:

https://www.youtube.com/watch?v=qW9JQSHUpqk 


Hoitomuodot:

Tärkeimmät hoitomuodot melanoomalle ovat syöpäleikkaus, täsmälääkkeet ja immunologiset hoidot. Hoitomuotoja saatetaan myös yhdistellä tarpeen mukaan.


Leikkaushoidossa poistetaan melanoomaluomi ja ympäröivää ihokudosta. Poistettavan kudoksen määrä riippuu melanooman syvyydestä ja sijainnista. Mitä paksumpi luomi on, sitä enemmän luomen ympäriltä pitää poistaa tervettä kudosta. Leikkauksen yhteydessä tutkitaan myös mahdollisten etäpesäkkeiden ilmaantuminen.


Immunologisten hoitojen, eli immuunihoitojen tarkoituksena on  tehostaa elimistön puolustusjärjestelmää syöpäsoluja vastaan. Syövän immuunihoito auttaa tuhoamaan syöpäsolujen oman puolustuksen.


Sädehoitoa voidaan käyttää luustoon, aivoihin tai iholle levinneiden etäpesäkkeiden hoitoon, lievittäen niitä. Sädehoitoa käytetään myös leikkausten liitännäishoitona. Lisäksi solunsalpaajat eli sytostaatit pienentävät kasvainta, jolloin oireet helpottavat. Sytostaatteja käytetään erityisesti levinneen melanooman hoidossa.


Yksi tärkein “hoitomuoto” on liialliselta auringon UV-säteilyltä suojautuminen. Suojaavien vaatteiden, aurinkorasvan ja aurinkolasien käyttäminen on enemmän kuin suositeltavaa. Ne estävät melanosyyttien ja muiden ihosolujen erilaistumista haitallisiksi syöpäsoluiksi.


Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Melanooma

https://www.docrates.com/syopamuodot/ihosyopa/melanooma/ 

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00671

https://www.ilmansyopaa.fi/tunne-syopariskit/aurinko/ 

https://parempaaelamaa.fi/melanooma/levinneisyys-luokitus-hoito/ 

https://www.pihlajalinna.fi/palvelut/yksityisasiakkaat/laakarien-vastaanotot/ihotautien-erikoislaakari/melanooma-ja-sen-riskitekijat 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti