Dissosiaatio
Mitä on dissosiaatio?
![]() |
Oireet
Lievät dissosiatiiviset oireet ovat hyvin tavallisia. Esimerkiksi kun ajaa autoa ja ajattelee samalla muita asioita, voi hetken kuluttua havahtua siihen, että ajaa autoa. Havainnointi ja osa ajattelusta ovat lohkoutuneet erilleen toisistaan. Normaaleja, mutta harmittomia dissosiatiivisia oireita ovat esimerkiksi päiväunelmointi tai taide-elämykseen uppoutuminen. Myös unen ja valveen rajamailla, stressitilanteissa, päihtyneenä tai voimakkaan emotionaalisen kokemuksen yhteydessä voi esiintyä usein dissosiatiivisia oireita. Jos oireet säilyvät pitkään ja tuottavat haittaa, voidaan diagnosoida dissosiatiivinen häiriö.
Hoito
Dissosiatiivisten häiriöiden tärkein hoitomuoto on psykoterapia. Voidaan käyttää myös psyykenlääkkeitä, jos henkilöllä on muita psykiatrisia häiriöitä, kuten masennus. Hoito onnistuu vain, jos henkilöä ei pakoteta ajattelemaan vastoin tahtoaan.
Sivupersoonahäiriö
Mitä on sivupersoonahäiriö?
![]() |
Kuvan lähde |
Sivupersoonahäiriöitä voidaan kutsua myös nimellä dissosiatiivinen identiteettihäiriö tai monipersoonahäiriö. Sivupersoonahäiriössä henkilöllä ilmenee kaksi tai useampia eri identiteettejä. Jokaisella persoonalla on täysin eri historia, identiteetti ja joskus jopa nimi. Henkilön eri persoonallisuudet eivät usein ole tietoisia toisten olemassaolosta. Usein etenkään henkilön omapersoonallisuus ei ole tietoinen muista sivupersoonista. Henkilön perusidentiteetti on usein luonteeltaan epäitsenäinen, passiivinen, masentunut ja/tai syyllisyydentuntoinen. Sivupersoonat puolestaan voivat olla toisenlaisia luonteeltaan esimerkiksi hallitsevia, itsetuhoisia, vihamielisiä jne. Persoonallisuuden vaihtuminen toiseen vie yleensä muutaman sekunnin. Sivupersoonahäiriöön liittyy usein eriasteisia dissosiatiivisia muistihäiriöitä. Dissosiatiivinen identiteettihäiriö ei tarkoita sitä, että henkilöllä olisi esimerkiksi kaksi aivan toisistaan erillään toimivaa persoonaa vaan sitä, että henkilön persoonallisuus on pilkkoutunut rikki. Tällöin tietoisuus, identiteetti ja muisti eivät toimi saumattomasti yhdessä. Ilmiö sekoitetaan monesti moniin muihin häiriöihin, kuten persoonallisuushäiriöihin tai skitsofreniaan, jotka ovat paljontavallisempia. Yli 70% sivupersoonahäiriöstä kärsivistä on yrittänyt itsemurhaa. Itsemurhaa yritetään usein enemmän kuin kerran.
Sivupersoonahäiriön luokittelu
Sivupersoonahäiriö luokitellaan traumaperäisten persoonallisuuden rakenteellisten dissosiaatioiden vakavimmaksi muodoksi. Lievempiasteissa sivupersoonahäiriön muodossa henkilöllä ilmenee kaksi tai useampia emotionaalisia tiloja tilanteesta riippuen. Lievä asteisimmassa persoonallisuuden rakenteellisessa muodossa näennäisesti ja ulkoisesti täysin toimintakykyinen henkilö voi esimerkiksi vaikeiden perheriitojen ja muiden voimakkaasti stressaavien tilanteiden yhteydessä muuttua äkillisesti hyvin tunnepitoisesti reagoivaan, pelkäävään tai lamaantuneeseen persoonallisuuden emotionaaliseen tilaan. Sivupersoonahäiriö on suhteellisen harvinainen, kun taas lieväasteiset dissosiatiiviset identiteetin häiriöt sekä äkilliset persoonallisuuden tilan muutokset ovat esimerkiksi perheriitojen yhteydessä hyvin yleisiä.
Kuinka sivupersoonahäiriö syntyy?
Dissosiatiivisesta identiteettihäiriöstä kärsivät ovat usein kokeneet lapsuudessaan tai nuoruudessaan traumaattisia tai pelottavia asioita. Vakavimpien identiteettihäiriöiden taustalla on yleensä vakavia traumaattisia kokemuksia, kuten seksuaalista hyväksikäyttöä. Persoonan rakenteellinen dissosiaatio on tällöin automaattinen reaktio traumasta muistuttavaan tapahtumaan sekä tapa, jolla voi paeta elämäntilanteen laukaisemia tunnemuistoja, jotka ovat liikaa kuormitusta psyykelle.
Hoito
Identiteettihäiriöiden ilmetessä on hakeuduttava lähiviikkojen aikana psykiatrin tai traumaperäisten häiriöiden hoitoon perehtyneen psykiatrin puoleen. Psykoterapiassa pyritään kohtaamaan ja työstämään häiriön taustalla olevia muistoja, traumoja ja kokemuksia.
Lähteet:
Sivupersoonahäiriö (dissosiatiivinen identiteettihäiriö)
”Miellän itseni kolmessa osassa” – dissosiaatiossa traumat kapseloituvat
KUN IHMISEN MIELI JAKAUTUU OSIIN | Dissosiaatio ja sivupersoonahäiriö
Dissosiatiivinen muistinmenetys
Annella on 40 sivupersoonaa: "Ei tarvitse olla koskaan yksin"
Dissosiatiivinen identiteettihäiriö – Wikipedia
https://www.duodecimlehti.fi/duo70340
https://mielenihmeet.fi/dissosiatiivinen-identiteettihairio-monipersoonahairio/
Kerttu Siltala ja Laura Käkelä-Petäys
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti