tiistai 9. huhtikuuta 2019

Unien tulkinta

“Uni on nukkumisen aikana tapahtuva elämys, johon kuuluu monia tunteita, ajatuksia, mielikuvia sekä ääniä.” (Uni)

Unia on tulkittu jo monen vuosituhannen ajan, ja sen merkityksiä yritetty selvittää. Niin sanotussa perinteisessä unen tulkinnassa etsitään tavallisia symboleja, jotka usein yhdistetään tiettyyn asiaan. Tieteellisesti unien tulkinta tapahtuu epämääräisemmin. Esimerkiksi selkounia eli tiedostettuja unia näkevät henkilöt mielletään usein loogisiksi ja analyyttisiksi. Toisaalta taas jos ihminen näkee paljon unia, hänen voidaan ajatella olevan oppivaisia, luovia sekä hyviä tunteiden käsittelijöitä.





Muutamia esimerkkejä mielenkiintoisista symboleista unen tulkinnassa: 
  • Vesi 
    • Vettä voi esiintyä unissa monessa muodossa. Tärkeintä on kiinnittää huomiota veden syvyyteen ja väriin. Matala vesi voi viitata siihen, ettei unen näkijä uskalla kohdata jotain ongelmaa. Jos vesi on myös sameaa, pelko on suurempaa. Vesi voi myös viitata lapsitoiveisiin niin miehillä kuin naisillakin. 
  • Takaa-ajo
    • Takaa-ajo unessa voi tarkoittaa sitä, että unen näkijälle on toteutumaisillaan jokin asia. Kyseinen asia koetaan usein ahdistavana. Yksi hyvä selitys takaa-ajolle on myös stressi.
  • Putoaminen
    • Putoaminen voi merkitä sitä, että henkilö laittaa itsensä liian koville ja vaatii itseltään liikoja. Tämä voi olla tiedostamatonta pelkoa siitä, ettei suoriudu kaikesta tarvittavasta. Esimerkiksi hampaiden putoaminen voi symboloida muutoksen pelkoa sekä ihmissuhteen päättymistä. 
  • Värit 
    • Usein unet ovat värillisiä, mutta jotkut voivat nähdä myös mustavalkoisia unia. Eri värien korostuminen tai toistuminen kertoo kuitenkin erilaisia asioita. 
    • Punainen symboloi mm. intohimoa ja rakkautta, sininen terveyttä ja levollisuutta, vihreä lähtölupaa sekä naiiviutta ja keltainen symboloi elämää ja aineellisuutta. 

(Ulaner, Maria: Unet A:sta Ö:hön -sanakirja (2007))

LASTEN UNET

Lasten unen näkeminen on myös erityisen mielenkiintoista. Lapset nukkuvat aikuisiin verrattuna kolminkertaisen määrän REM-unta, jolloin siis unia useimmiten nähdään. Suurin osa pienten vauvojen unista liittyy heidän fyysisiin aistimuksiin, mutta muutamien kuukausien kuluessa myös visuaaliset ja auditiiviset kokemukset lisääntyy unissa. 

Virginian yliopistossa Robert Van den Castle sekä Donna Kramer tekivät tutkimusta lasten (2-12 vuotiaat) unista. Huomioita herätti mm. se, että tyttöjen ja poikien unet erosivat keskenään. Tytöt näkivät pidempiä unia, joihin sisältyi enemmän ihmisiä, kun taas poikien unissa esiintyy enemmän esineitä. Lapset näkevät myös unia eläimistä enemmän kuin aikuiset. Kesyjä eläimiä ei esiinny niin paljon kuin villieläimiä. Tätä voidaan selittää sillä, että lapset kokevat villieläimet pelottaviksi. Tunteista pelko on kuin ollutkin tyypillisin tunne lapsien unissa. 


(David Fontana: Unien kiehtova kieli (1996))


PAINAJAISISTA

Suurin osa ihmisistä näkee painajaisia silloin tällöin. Painajainen perustuu uhattuna olemisen tunteeseen. Painajaisunet, niin kuin kaikki unet, nähdään REM-unen aikana. Painajaiset ovat yleensä suoraan omasta tai elämästä ammennettuja tilanteita, esimerkiksi jos on menossa työhaastatteluun, voi nähdä unen jossa työhaastattelu menee aivan pilalle eikä saa työtä. Toisaalta painajaiset voivat olla alitajunnasta uneen tulevia tilanteita, jotka ovat absurdeja kauhuelokuvatyyppisiä unia. 

Painajaisten taustalla on usein stressiä tai traumaattisia kokemuksia. Lisäksi raskas ateria juuri ennen nukkumaanmenoa sekä runsas päihteiden käyttö voi lisätä mahdollisuutta painajaisten näkemiseen. Jos painajaiset liittyvät traumaattiseen kokemukseen, voi niistä päästä eroon psykoterapialla. Muussa tapauksessa elintapojen korjaaminen auttaa jo pitkälle. 


Yle:n uniraati tulkitsee oikeiden ihmisten lähettämiä unia podcasteissa. Linkki on painajaisunia käsittelevään podcastiin, jossa psykologi Soila Lauronen ja kulttuurikriitikko Aleksis Salusjärvi tulkitsevat painajaisunia, Suvi Tuuli Kataja johtaa podcastia.



UNITYÖSKENTELY 

Omia unia voi oppia muistamaan hyvän harjoittelun myötä. Seuraavien harjoitusten tekeminen voi johtaa aamulla jopa viiden eri unen muistamiseen. 

  1. Toista itsellesi päivän mittaan, että aiot muistaa unen seuraavana yönä. 
  2. Heräämisen jälkeen keskity hiljaa jokaiseen tunteeseen ja ajatukseen, joka on jäänyt unesta mieleesi. 
  3. Unipäiväkirjan pitäminen. Suositeltavaa on, että unia hahmottelee heräämisen jälkeen luonnostelemalla piirrustusta. Muistiinpanojen kirjoittaminen voi johtaa unen unohtamiseen. 
  4. Ajattele päivän aikana uniasi. Keskity erityisesti tunteiden uudelleen elämiseen. 

( David Fontana: Unien kiehtova kieli (1996))

Roosa ja Selmiina

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen kirjoitus! Ulkoasu on hyvin blogimainen,sisältö sopivan kansantajuinen.

    VastaaPoista