maanantai 13. huhtikuuta 2020

Ulkonäköpaineet



Ulkonäköpaineet


Ulkonäköpaineita esiintyy usein nuorilla varsinkin murrosiän aikaan. Tämä ei kuitenkaa poissulje sitä, etteikö jokainen voisi jossain vaiheessa elämää kokea näitä tuntemuksia. Ulkonäköpaineet ovat kuitenkin luonnollinen asia nuoren kehityksen ja minäkuvan kannalta. Nykypäivänä ulkonäköpaineet ovat kärjistyneet tiettyjen aiheuttajien takia jopa niin pahoiksi, että yhä useampi on valmis muokkaamaan ulkonäköään erilaisilla kirurgisilla toimenpiteillä.



Ahdistus ja masennus

Kaikki meistä kokevat ahdistusta joskus. Hetkellisesti ahdistus nostaa suorituskykyä ja auttaa meitä selviämään arjen haasteissa, mutta liiallinen voimakas ahdistus taas lamauttaa ja aiheuttaa ongelmia muun muassa sosiaalisissa tilanteissa. Henkisesti ahdistus on tila, jossa ihminen on jännittynyt, pelokas, hermostunut ja levoton. Fyysisiä ahdistuksen oireita ovat hikoileminen, vapina, rinnanahdistus sekä huimaus. Jokainen meistä kokee ahdistuksen eri tavoin, ja joillain se voi jopa aiheuttaa fyysistä pahoinvointia. 

Kova ahdistuneisuus ulkonäköpaineiden takia saattaa johtaa masennukseen. Masennus määritellään pitkään jatkuvaksi mielialan alavireisyydeksi.

Iines Aaltonen kirjoittaa blogikirjoituksessaan Elämää filtterin takana – ajatuksia somen tuomista ulkonäköpaineista ajatuksistaan ulkonäköpaineista ja, mikä häntä ahdistaa sosiaalisessa mediassa. Häntä päällimmäisenä ahdistaa se tietämättömyys siitä, mikä on somessa aitoa ja mikä ei. Olen samaa mieltä siitä, että nykypäivänä ei voi olla varma kenen kuvaa ollaan muokattu ja kenen ei. Feikit kuvat, videot ja epärealistiset ihanteet tuovat turhia paineita siitä, miten itse haluaa kuvata itsensä muille. Nykypäivänä puhutaankin “someahdistuksesta”. Se aiheutuu siitä, kun ihminen kokee tarvetta näyttää muille ehkäpä epärealistista kuvaa omasta elämästä ja itsestään. Alamme helposti vertailemaan itseämme muihin, joka taas aiheuttaa meille ahdistusta.

https://www.mehilainen.fi/hyvinvointi/ahdistus


Syömishäiriöt

Ulkonäköpaineet saattaat johtaa pahimmassa tilanteessa myös erilaisiin syömishäiriöihin. Sosiaalisen median luoma epärealistinen kuva mallin-laihoista tytöistä, saattaa tuoda varsinkin nyorille naisille ongelmia syömisen suhteen. Omakuva vääristyy ja se heijastuu ruokaan.


Syömishäiriöitä on useita erilaisia. Yleisin nuorilla naisilla on anoreksia eli laihuushäiriö tai bulimia eli ahmimishäiriö. Anoreksiassa nuori tuntee itsensä lihavaksi ja pyrkii minimoimaan syömisen. Bulimiassa nuori syö yhtäkkiä suuren määrän ruokaa, mutta oksentaa sen mahdollisimman pian pois.



Meidän kokemukset ulkonäköpaineista

Yläasteella useimmat kokevat ensimmäisiä tuntemuksia ulkonäköpaineista, ja näin oli myös meidän kohdalla. Yläasteella usein heräsi itselle kysymyksiä porukkaan kuuluvuudesta ulkonäön takia. Usein myös mietti, että kelpaanko tämän näköisenä ja kokoisena muille. Onko oikein, että jo 13-15 vuotiaat joutuvat päivittäin pohtimaan, että eikö saa erottua joukosta? Nuorena haluaa usein miellyttää muita omilla ajatuksilla sekä omalla ulkonäöllä. Silloin usein nuori unohtaa, että on täysin hyväksyttävää olla sellainen kuin on. 

Olemme huomanneet, että lukio ikäisenä alkaa jo pikkuhiljaa hyväksymään itsensä ja tuomaan omaa juttua esille. Uskomme myös, että lukio “maailma” on hyväksyvämpi verrattuna yläasteeseen. 

Kuitenkin sosiaalisen median luoma ihannekuva naisesta on luonut meillekin paineita omaa ulkonäköä kohtaan. Välillä herää kysymys, että pitäisikö itsekin 18-vuotta täytettyään mennä täyttämään huulia tai hakemaan suuremmat rinnat, koska Kardashianeillakin on ja he ovat sosiaalisen median suurimpia tähtiä.







3 kommenttia:

  1. Tekstin tyyli on blogimainen, mikä tietenkin on hyvä asia. Viittaus/linkki toiseen blogiin toimii hyvin. Mukaan olisi voinut linkittää vielä esimerkiksi videon, jossa syömishäiriöstä kärsivä kertoo omista ajatuksistaan.

    VastaaPoista
  2. mielenkiintoinen aihe ja mieluista luettavaa. Kuvat olivat hyviä ja hyvin mietitty.

    VastaaPoista
  3. Visuaalisesti hyvin suunniteltu! Helppoa luettavaa ja seurattavaa.

    VastaaPoista