Aiemmin ajateltiin, että migreeni johtuu aivojen verisuonten laajenemisesta. Kuitenkaan se ei ole migreenin ensisijainen syy vaan yksi sivujuonne. Nykyään kohtausta edeltävien oireiden tiedetään olevan peräisin aivorungosta. Aivorunko on yksi keskushermoston osa, joka yhdistää aivot ja selkärangan ja hoitaa viestiliikennettä aivojen ja muun elimistön välillä. Siellä sijaitsee myös tärkeitä kiputumakkeita, joiden vuoksi juuri aivorunko voi toimia migreenin katalysaattorina.
Kun jokin ärsyke käynnistää epätavallisen sähköisen toiminnan aivorungon kipualaueilla, sähköisen toiminnan muutokset herättävät kolmoishermon, joka on ihmisen suurin aivohermo ja toimii kasvojemme tuntohermona. Sillä on myöskin oma tumake aivorungossa juuri kipualueiden vieressä. Kolmoishermo alkaa vapauttamaan kipua ruokkivan tulehduksen välittäjäaineita, kuten cgrp-neuropeptideja. Kipusignaalit välittyvät hermohaarakkeita pitkin aivoihin, ja ärsytystila leviää yhä. Pahimmillaan sähköhäiriö arsyttää koko keskushermoston aiheuttaen hälytystilan, jolloin kipu yltyy sietämättömäksi ja tahdosta riippumattomat hermoston oireet, kuten oksentelu, lisäävät kärsimystä.
Migreenikohtausta voi seurata erilaiset jälkioireet. Niistä yleisimpiä ovat alakuloisuus, ylienergisyys, mielialan vaihtelut, väsymys ja kognitiiviset muutokset. Migreenin jälkeen niskassa voi tuntua jäykkyyttä ja pää voi tuntua aralta.
Kohtauksen laukaisevia tekijöitä on tunnettu jo kymmeniä vuosia, mutta niiden mekanismia ei tunneta. Ärsykkeenä voi olla säätilan muutos, kirkas valo, alhainen verensokeri, stressin purkautuminen ja huonosti nukuttu yö. Myös geenit vaikuttavat suuresti migreenin syntyyn. Joillain ihmisillä on paljon migreenille altistavia geenejä, jolloin riski migreenin syntyyn on suuri.
Tutkijat ovat saaneet selville, että migreenin ja tiettyjen vitamiinien puutteellisuudella on selvä yhteys. Tutkimusten mukaan henkilöt, joilla oli puutetta D-vitamiinista, riboflaviinista, folaatista ja koentsyymi Q10:stä saivat herkemmin migreenin. Tutkijoiden mukaan aivot aloittavat migreenin voimakkaat oireet, jos yhdestä tai useammasta edellämainituista vitamiineista on puutetta.
Tutkimukset osoittavat migreenin olevan yleisempää naisilla kuin miehillä. Naisiin vaikuttaa enemmän koentsyymi Q10:n puute kuin miehiin. Kuitenkin miehillä D-vitamiinin puutos aiheuttaa voimakkaammat oireet kuin naisilla. Migreeni on kuitenkin yleisempää naisilla, sillä D-vitamiinin puutos on helpommin korjattavissa kuin koentsyymi Q10:n. Tutkijoiden mukaan migreenin ja vitamiinien puutosten yhteyttä on kuitenkin vielä tutkittava ennen kuin täydellisesti toimiva lääke saataisiin kehiteltyä.
Lähteet
tieku.fi, luettu 21.3.2018
terve.fi, luettu 21.3.2018
tiede.fi, luettu 21.3.2018
migreeni.org, luettu 21.3.2018
Annika Leppämäki ja Diana Makasyuk 2A
Olisi olennaista, että blogiin olisi liitetty linkkejä ym. materiaalia. Nyt teidän bloginne on hieman puutteellinen tältä osin. Sisältöä olisi voinut monipuolistaa, sillä aihe varmaankin kiinnostaa monia. Tarkoitus on, että blogi houkuttelee lukemaan.
VastaaPoistaMielenkiintoinen aihe tarkasteltavaksi tieteellisestä näkökulmasta! Blogiin olisi voinut ehkä liittää enemmän kuvia tai muuta sellaista, mutta aihe on kuitenkin käsitelty kattavasti.
VastaaPoista