Mikä on dysleksia?
Dysleksialla tarkoitetaan lukemisen ja kirjoittamisen vaikeutta. Se voi ilmetä lukemisessa, kirjoittamisessa tai luetun ymmärtämisessä joko yhdellä tai usealla osa-alueella vaihtelevasti. Esimerkiksi lukeminen voi olla hidasta, mutta kirjoittaminen taas ei niinkään. Saattaa myös olla, että kirjoittaminen on työlästä, mutta lukemisessa ei ole ongelmia. Lukivaikeus ei tarkoita sitä, että henkilö olisi luku -tai kirjoitustaidoton.
Tavallisimmat dysleksian oireet:

- lukeminen keskeytyy usein
- väärin luettu teksti
- oikeinkirjoitus tuottaa vaikeuksia
- puuttuvat sanat, sanoista puuttuu kirjaimia
- vaikeus laittaa kirjaimet oikeaan järjestykseen
Dysleksiaan kuuluu sekä lukivaikeus että lukihäiriö. Lukivaikeus on havaittavissa usein siten, että lukemaan oppiminen on hidasta, lukemisessa esiintyy virheitä ja luettu teksti on vaikeaa ymmärtää. Lukihäiriö taas johtuu joko erikseen tai yhdessä nimeämisen nopeudesta tai työmuistin kapeudesta. Tästä seuraa se, että lukija ei kykene palauttamaan muistista kirjainta, tavua tai sanaa nopeasti.
(Kuvan lähde: https://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/lukihairion-biologinen-tausta/)
Lukivaikeusepäily

tukea.
(Kuvan lähde: https://www.edubloxtutor.com/recognize-dyslexia-children/)
Lukivaikeuteen saatava apu on joko puheterapeutin tai psykologin toteuttamaa kuntoutusta. Jossain tilanteissa käytetään myös neuropsykologista kuntoutusta. Dysleksian kuntoutus perustuu tavutustason toistoharjoittelun varaan. Suomenkielessä samat tavut esiintyvät useammassa eri yhteydessä ja yhden tavun sujuvoituminen vaikuttaa samalla kaikkiin saman tavun sisältämiin sanoihin. Tämän "tavutusharjoittelun" tarkoituksena on toistojen avulla saada tavujen tunnistaminen niin tutuksi ja automaattiseksi, että sanojen ja lauseiden lukeminen nopeutuu.
(Kuvan lähde:
https://blog.cognifit.com/cognifit-university-haifa-study-relationship-important-cognitive-skills-dyslexia/)Videoita dysleksiasta
https://www.youtube.com/watch?v=F9SxijF8VRc
Video on animaatiomuotoinen jäljitelmä siitä, miltä dysleksia tuntuu. Kirjaimet vaihtavat sanoissa paikkaa, sanat vaihtavat paikkaa, kirjaimet muuttuvat vääriksi kirjaimiksi ja sanoja vilisee silmien edessä. Vaikka video on lyhyt ja aika yksinkertainen, se opettaa paljon ja saa miettimään dysleksian vaikutuksia uudestaan.
https://www.youtube.com/watch?v=vO9cJa40yJc
Oheisella videolla dysleksiaa itse sairastava henkilö kertoo lyhyesti dysleksian vaikutuksista hänen jokapäiväiseen elämään ja koulunkäyntiin. Videosta saa hyvän käsityksen siitä, miten dysleksia oikeasti vaikuttaa ihmiseen.
Lähteet:
https://cognimed.fi/puheterapian-tietopankki/lukihairio-eli-dysleksia/ (Luettu: 12.4.2020)
http://www.vsdysleksia.net/mita-on-dysleksia/ (Luettu: 13.4.2020)
Ella Ritola ja Mirva Kuoppamäki