maanantai 3. huhtikuuta 2017

Uhka, jonka usein unohdamme


Ilmastonmuutoksella tarkoitetaan ihmisen toiminnasta johtuvaa globaalia ilmaston lämpenemistä. Ilmaston lämpeneminen johtuu kasvihuoneilmiön voimistumisesta. Ilmastonmuutoksen vaikutukset erityisesti arktisiin alueisiin ovat radikaaleja.
Kuvahaun tulos haulle kasvihuoneilmiö
Maapallolla on siis myös luonnollisesti kasvihuoneilmiö, ja se mahdollistaa elämälle suotuisat olosuhteet maapallolla. Mutta sen voimistuminen on asia erikseen. Kasvihuoneilmiö voimistuu kun ilmakehään pääsee liikaa kasvihuonekaasuja, kuten hiilidioksidia, metaania ja vesihöyryä. Tällöin Auringosta peräisin olevia lämpösäteitä heijastuu takaisin maapallolle, kun ne eivät läpäise ilmakehän kasvihuonekaasujen kerrosta ja maapallon keskilämpötila nousee. Jo pienelläkin lämpötilan nousulla on suuret vaikutukset elämään maapallolla. Parin asteen nousu vaikuttaa radikaalisti monien lajien elinolosuhteisiin.

Lämpötilan nousulla on monia vaikutuksia. Kuivat alueet kasvavat ja kuivuvat entisestään, kun sillä välin arktiset alueet katoavat ja sulavat pois. Rankkasateet voimistuvat ja muutkin äärimmäiset sääilmiöt yleistyvät. Maapallon lämpötilan noustessa, se tarjoaa erinomaisen elinympäristön monille bakteereille ja viruksille. Myös tuholaisten elinalueet leviävät pohjoisemmaksi uhaten alkuperäislajien kantoja ja ekosysteemiä. Vieraiden lajien vallatessa elintilaa itselleen uusista ympäristöistä on vanhojen lajien väistyttävä.

Tässä blogitekstissä tuomme erityisesti esille arktisen alueen eläimiin jääkarhuihin liittyvät ilmastonmuutoksen ongelmat. Olemme tutustuneet Ilmastorealismia-blogin blogitekstiin "Jääkarhupäivän järkyttävä video", josta inspiroituneena haluamme tuoda arktisen alueen ongelmia lähemmäksi meitä ihmisiä.  



Tunnetuimpia arktisen alueen uhanalaisia eläimiä ovat jääkarhut. Jääkarhuille elintärkeät jäälautat sulavat, joten jääkarhujen saalistusretket venyvät monien kymmenien kilometrien mittaisiksi uintimatkoiksi. Tämän vuoksi jääkarhuja hukkuu. Kuten edellä on jo mainittu, niin jääkarhujen ravinnonsaanti on hankaloitunut toden teolla. Ei ole jäälauttoja, joilta jääkarhut voisivat pyydystää hylkeitä. Myös kannibalismi jääkarhujen keskuudessa on yleistynyt, sillä ravinnosta on todella paljon pulaa. Oli pysäyttävää nähdä, kuinka videolla tuotiin ongelma taitavasti meidän luoksemme. Videolla näytettiin, miltä kuolleiden jääkarhujen määrä todellisuudessa näyttäisi, jos ne yhtäkkiä putoaisivat meidän keskellemme kaupunkiin.

Kuva: http://www.menaiset.fi/artikkeli/ajankohtaista/nama_kuvat_ilmastonmuutoksesta_saavat_sinut_itkemaan_0

Mielestämme varsinkin arktisen alueen muutoksista puhutaan liian vähän. Asiat on helppo lakaista maton alle ja unohtaa asenteella “poissa silmistä, poissa mielistä”. Arktinen alue on kuitenkin lähempänä meitä kuin uskommekaan. Esimerkiksi havumetsävyöhykkeen raja vetäytyy kokoajan pohjoisemmaksi ja se koskee myös meitä suomalaisia. Arktisen alueen ongelmat tuntuvat kaukaisilta, mutta niistä tulisi olla huolissaan. Vaikka ilmastonmuutoksen ongelmat näillä alueilla eivät suoraan vaikuttaisivatkaan meidän ympäristöömme tai arkeemme, vaikutukset näkyvät välillisesti tai ainakin pitkän ajan saatossa.

Ilmastonmuutos mielletään hyvin kaukaiseksi ongelmaksi, mutta sen vaikutukset näkyvät jokapäiväisessä elämässämme. Tätä menoa jätämme jälkipolvillemme käsiin räjähtävän pommin. Ilmastonmuutokseen pystymme vaikuttamaan vain me itse omilla valinnoillamme. Ilmaston muuttuminen ja lämpötilan nousu uhkaa arktisen alueen eläinten sekä muiden eläinten lisäksi myös meitä ihmisiä. Ihmisten tulisi ymmärtää, että ympäristömme on ainutlaatuinen ja jos se kerran tuhotaan, niin uutta ei saa tilalle. Sama koskee myös eläinlajejamme, joista osa on jo kuollut tai on vaarassa kuolla sukupuuttoon.